Όχι αυτοί που μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλά αυτοί που μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον.

Εξέφρασα τις απόψεις μου για τα δικαιώματα των γυναικών σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Muslim World journal (το περιοδικό του Μουσουλμανικού κόσμου), λίγο μετά την άφιξή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για μένα γυναίκα και άντρας συνιστούν τις δύο όψεις μιας ενότητας. Τους βλέπω σαν δύο διαφορετικές όψεις ενός συνόλου. Πράγματι, έτσι τους έπλασε ο Θεός.

Σε διάφορες περιόδους, όμως, η ζωή των γυναικών είχε περιοριστεί στα όρια του σπιτιού, σε ένα περιβάλλον κλειστό προς τον έξω κόσμο. Μερικές φορές δεσποτικοί ηγέτες τις απομόνωναν και τις εμπόδιζαν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική ζωή. Επομένως, βίωσαν στερήσεις διαφόρων μορφών.

Πρέπει να αναζητηθεί μια ισορροπία. Η κάθε πλευρά της ζωής έχει τη θέση της. Η γυναίκα έχει ένα σπιτικό. Μερικές φορές θα περνάει χρόνο με τα παιδιά της, όμως τίποτα δεν εμποδίζει τη συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή. Μπορεί να αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο.

Ο κόσμος, όμως, δεν έχει κατανοήσει ακόμα αυτήν την πραγματικότητα. Αλλά και πέρα από την πραγματικότητα, ίσως να μην το έχει καν σκεφτεί αυτό κανονικά. Πόσες γυναίκες βρίσκονται σε θέση αρχηγού γενικού επιτελείου στον κόσμο; Πόσες είναι πρόεδροι;

Στην αγγλική παράδοση έχουμε τη Βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά τη θέση αυτή την κληρονόμησε από τον πατέρα της.

Ερώτηση: Τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα έχουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία μας;

Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να προωθηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, στην Αφρικανική Ένωση. Θα πρέπει να διοργανωθούν εκδηλώσεις για να εκφραστεί αυτό το ζήτημα σε μια οικουμενική γλώσσα παγκοσμίως. Πιστοποιημένοι ειδικοί θα πρέπει να ενωθούν, άνθρωποι από τη μουσουλμανική, τη χριστιανική, την εβραϊκή, τη βουδιστική, τη σιντοϊστική και άλλες κοινότητες πρέπει να ενωθούν για να συζητήσουν αυτό το ζήτημα, χωρίς να αποκλείεται κανένας.

Το θέμα αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σχολικών μαθημάτων, σε μια ηλικία, κατά την οποία το υποσυνείδητο των παιδιών βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη. Κάποιοι παιδαγωγοί υποστηρίζουν ότι η ηλικία αυτή είναι η περίοδος από 0 έως 7 ετών.

Από την εμπειρία μας, όμως, γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη του υποσυνείδητου νου ενός ατόμου, η ανάπτυξη των νευρώνων του, της υπόφυσής του, του αδένα του θαλάμου και του κέντρου της μνήμης συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 15. Η ηλικία αυτή αντιστοιχεί στην περίοδο του γυμνασίου.

Το ζήτημα αυτό [δικαιώματα των γυναικών] θα πρέπει να αποτελεί μέρος του σχολικού προγράμματος, ούτως ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται από νωρίς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εσωτερικευθεί η επιθυμητή στάση για τα δικαιώματα των γυναικών. Ειδάλλως, εάν το ζήτημα επιβληθεί στον κόσμο, μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις. Μπορεί να οδηγηθούμε σε αρνητικές, αντιδραστικές συμπεριφορές που θα έρθουν ως απάντηση. Ο κόσμος χρειάζεται να χωνέψει και να εσωτερικεύσει αυτά τα πράγματα. Η στάση αυτή πρέπει να γίνει κομμάτι του χαρακτήρα των ανθρώπων. Πρέπει να την εσωτερικεύσουν. Η εκπαίδευση είναι ο δρόμος για να το πετύχουμε αυτό.

Παρεμπιπτόντως, ο λόγος που οι φίλοι σας εστιάζουν στην εκπαίδευση είναι επειδή αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων συγχρόνως. Το να παραχωρήσουμε σε κάθε άνθρωπο τη θέση που του αξίζει περνά από την εκπαίδευση. Η εξάλειψη της φτώχειας περνά από την εκπαίδευση. Η επίτευξη κοινωνικής αρμονίας και συνεργασίας καθώς και η πρόληψη των συρράξεων περνά από την εκπαίδευση. Η ένωση και η συμφιλίωση των ανθρώπων, η δυνατότητα να συμπορευτούν περνά από την εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση συνιστά σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, χρειάζεται γερά θεμέλια στη μορφή ενός σχολικού προγράμματος σπουδών. Ψυχολόγοι και παιδαγωγοί θα πρέπει να συμπράξουν. Νομίζω ότι στον κόσμο μας τα ζητήματα δεν έχουν αναλυθεί από παιδαγωγική και ψυχολογική σκοπιά υπό το πρίσμα των πιστεύω μας.

Πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη να διεξαχθούν από τους ειδικούς στιβαρές μελέτες για τη φιλοσοφία της ζωής του Προφήτη, με βάση τη ζωή των προφητών, το Κοράνι και τις αυθεντικές καταγραφές της ζωής του Προφήτη. Πιστεύω πως δεν έχει γίνει ακόμα κάτι τέτοιο.

Εάν το ζήτημα [δικαιώματα των γυναικών] ενσωματωθεί στα σχολικά προγράμματα ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο, στη συνέχεια στο γυμνάσιο και το λύκειο, τότε όταν ένα άτομο ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών θα έχει ήδη διαποτιστεί σε αυτό.

Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων μπορεί να διαμορφωθεί μέσω της εκπαίδευσης, πράγμα που θα αποτελούσε μια οριστική λύση στο ζήτημα.

Ερώτηση: Θα μπορούσατε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τα δικαιώματα εκπαίδευσης των γυναικών;

Μεταξύ των μελών της οικογένειας, εάν η γυναίκα δεν έχει το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τον σύζυγό της ή τα παιδιά της, εάν δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον…

Ο Ρουμί έχει ένα όμορφο ρητό: «Όχι αυτοί που μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλά αυτοί που μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον». Εάν το επίπεδο εκπαίδευσης της γυναίκας δεν ταιριάζει με αυτό άλλων μελών της οικογένειας, μπορεί να αναδυθεί ένα είδος κρυμμένου συστήματος καστών στην οικογένεια, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο, να μπορούμε να μοιραζόμαστε το θέμα συζήτησης. Τα δικαιώματα εκπαίδευσης των γυναικών θα πρέπει να αξιολογούνται υπό αυτό το πρίσμα.

Εάν δούμε την οικογένεια ως ένα μόριο, μπορούμε να δούμε την κοινωνία ως έναν οργανισμό. Τα μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο. Θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν ο ένας τον λόγο του άλλου και να εμβαθύνουν μαζί σε ένα θέμα. Θα πρέπει να είναι σε θέση να μοιράζονται ένα όραμα.

Εξετάζοντάς το από διαφορετικό πρίσμα, μπορούμε να αξιολογήσουμε από τη μια πλευρά τη θρησκευτική γνώση και την πνευματική ζωή και από την άλλη τη μελέτη της δημιουργίας, τη μελέτη του σύμπαντος, τα κύρια θέματα των θετικών επιστημών. Η εκπαίδευση των μελών της κοινωνίας θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο επίπεδο του λυκείου ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι, όταν συναντιούνται και κάποιος μιλά για αυτά τα θέματα, οι άλλοι δεν θα παρακολουθούν αμήχανα.

Επομένως, εάν τα μέλη μιας οικογένειας διαφέρουν σημαντικά, τότε μπορεί να διαμορφωθεί ένα είδος κοινωνικών στρωμάτων, όπως ένα σύστημα καστών, εντός της οικογένειας και της κοινωνίας, χωρίς να το αντιλαμβάνεται κανείς.

Αυτά αποτελούσαν πρακτικές και στάσεις την εποχή των Φαραώ της Αιγύπτου και του συστήματος καστών της Ινδίας στην κοιλάδα του Γάγγη. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να τα βιώνουμε εν μέρει.

Ερώτηση: Έχετε κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Οι άνθρωποι παραμένουν ζωντανοί όσο οι ελπίδες τους παραμένουν ζωντανές. Πιστεύω ότι οι διανοούμενοι του μέλλοντος θα λύσουν αυτά τα προβλήματα και ίσως οι γυναίκες αποκτήσουν αυτό που λαχταρούσαν.

Ελπίζω πως οι διανοούμενοι του μέλλοντος θα βρουν έναν τρόπο να δώσουν δικαιώματα σε όλους χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις. Ελπίζω πως θα υπάρξει ένα κοινωνικό σύστημα, όπου θα ικανοποιηθούν και οι γυναίκες, θα υπάρξει ένας κόσμος όπου οι γυναίκες θα μπορούν να αναπνέουν, Θεού θέλοντος.

Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό μπορεί να συμβεί πιο εύκολα. Σήμερα μπορείτε να φτάσετε στην άλλη πλευρά του κόσμου πατώντας ένα κουμπί. Δεν χρειάζεται να πάρετε άλογο ή μουλάρι όπως στο παρελθόν. Μπορείτε να μεταφέρετε ένα μήνυμα στην Ινδία ή στο Πακιστάν όποτε θέλετε.

Ωστόσο, πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Εάν η προσπάθεια ξεκινήσει τώρα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 25 χρόνια. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και μεταφοράς μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων γρηγορότερα. Με τη βοήθεια του Θεού, οι γυναίκες μπορούν να είναι αισιόδοξες για το μέλλον.